Lena (55) kombinerte fagskole, familie og fulltidsjobb: - Det er enklere enn man skulle trodd.

Er du nysgjerrig på om fagskole kan være noe for deg – eller hvordan den kan kombineres med jobb og familie? Lena Karlsen, som jobber ved SUS, har faktisk tatt fagskoleutdanning hele tre ganger. Den siste gangen var i 2024, og nå er hun avdelingslederens høyre hånd. Her deler hun sine erfaringer som fagskolestudent med oss.

– Utdanning via fagskole er helt optimalt for yrkeslivet. Det har gitt meg en megaboost, sier Lena med et smil som lyser opp hele ansiktet.

Det er en tidlig morgen i februar. Vi sitter i et møterom på SUS. Ute er himmelen rosa, og frosten dekker både bakke og bilruter. Lena serverer meg kaffe før hun ser på meg med et våkent blikk, fremoverlent og klar til å dele mer.

Livslang læring og karriereløft

Portrettbilde av Lena Karlsen ved SUS - Klikk for stort bilde

Hennes første møte med fagskole var i 2000. Før det hadde hun vært innom universitetet, men hoppet av da studiet ikke føltes riktig for henne. I stedet begynte hun å jobbe på sykehjem og tok hjelpepleierstudiet på fagskole mens hun var i jobb.

– Så gikk det noen år, og på et tidspunkt kom trangen til å ville gjøre noe mer tilbake. Da valgte jeg å videreutdanne meg innen spedbarns- og barselpleie på fagskolen. Det var – og er fremdeles – et krav for å få jobb på fødeavdelingen her på SUS, så da hadde jeg riktig kompetanse og begynte der i 2006, forteller hun.

Lena ble værende på fødeavdelingen i mange år, men tanken på å gjøre mer dukket atter en gang opp.

– Dermed begynte jeg på universitetet og studerte pasientsikkerhet mens jeg fremdeles var på føden.

Etter studiene gikk Lena over til ny stilling ved øre-, nese- og halsavdelingen. Siden hun hadde ansvaret for lærlinger, hoppet hun igjen på skolebenken, denne gangen på veiledningsstudiet. Samtidig fikk hun også et vikariat som avdelingskoordinator.

Valg mellom fagskole og universitet 

Hva gjorde at du valgte universitet den gangen, og fagskole tidligere?

– Grunnen var tilbudene deres. Hadde fagskolen relevante emner for meg, så valgte jeg den. Hvis universitetet hadde noen emner som passet, valgte jeg det. På den tiden fantes ikke veiledning på fagskole, så da var universitetet uansett et naturlig valg. I dag oppmuntrer vi for øvrig alle ansatte med ansvar for lærlinger til å ta veiledningsstudiet på fagskolen.

Mens hun jobbet som avdelingskoordinator fikk hun tips av sjefen sin om et samarbeid mellom SUS og Fagskolen Rogaland, nemlig studiet samhandling og koordinering. Sjefen mente at dette studiet måtte være midt i blinken for Lena.

– Jeg kastet meg selvfølgelig på det, ler Lena og slår ut med armene. – Og det tror jeg kanskje er det aller kjekkeste jeg har gjort.

Hva var det med dette studiet som var så bra?

– Det gav meg en utrolig god forståelse av hvordan hele organisasjonen fungerer, med alle yrkesgruppene og hvordan vi kan utnytte kompetansen til alle som jobber her. Endringsprosesser, innovasjon, implementering – dette studiet hadde alt! Jeg har fått enormt utbytte av å knytte reformer og nasjonale føringer opp mot det som faktisk skjer på SUS. Det var superspennende! Og læreren, Elin, var en fantastisk formidler. Hun får et klart terningkast 6!

Etter endt studie fikk Lena jobb som lederstøtte (bistå avdelingsleder), som er stillingen hun sitter i i dag.

– Det var definitivt en fordel å ha tatt dette studiet (samhandling og koordinering) da jeg søkte på stillingen. Utdanningen ga meg både kompetansen jeg trengte for å sikre meg jobben, og verktøyene som har hjulpet meg å utføre den på best mulig måte.

Men ble det ikke utfordrende å kombinere jobb, studier og familie?

– Det var ikke et problem. Vi hadde én samlingsdag i måneden på skolen, og sjefen min var veldig støttende og la til rette for det.

Å være godt voksen student

Jeg spør om hun tenkte på alderen sin da hun startet på studiene. Svaret er et umiddelbart og kontant nei.

– Jeg har aldri tenkt på det. Vi var både 20-, 30-, 40- og 50-åringer i klasserommet. Alder spiller ingen rolle. Eller. Hun tenker seg litt om. – Som 25-åring kunne jeg kanskje vært mer teknisk, og det tar kanskje litt lengre tid å jobbe med stoffet som 55-åring. Men det påvirker ikke læringsutbyttet på noe vis.

Siden Lena har vært student på både universitet og fagskole, er spørsmålet uunngåelig:

Fagskole eller universitet - hva er best?

– Jeg mener at det ikke spiller så stor rolle om du velger fagskole eller universitet, så lenge det gir nytteverdi. Selv om en bachelor og videre master gir høyere lønn på sikt, har jeg personlig hatt mest utbytte av fagskolen. Jeg har kunnet velge emner som er relevante for jobben min, og fagskolen kan gi mer praktisk kunnskap, spesielt fordi mange av de som underviser har erfaring fra feltet. Og den største fordelen med fagskole er jo at den tilrettelegger for studenter som har både en fulltidsjobb og familie og som derfor ikke kan studere på heltid.

Til slutt, har du tips til de som vurderer fagskoleutdanning?

–Ja. Ta fagskole! Det gir stor gevinst. En fagskoleutdanning er så aktuell i forhold til alt du står i på arbeidsplassen. Dessuten kan den åpne mange dører og gjøre deg til en verdifull ressurs på arbeidsplassen, med flere ben å stå på og muligheten til å bidra på flere områder, avslutter Lena.