«Det som er så fint med denne gruppen er at vi ser på hverandre som kompanjonger og vil hverandre vel. Vi vil at alle skal lykkes» (Kristin, student).
Dette innovative pilotstudiet er utviklet for å gi bønder innsikt i de potensielle mulighetene som finnes på deres egen eiendom, og hvordan de kan få mer utbytte av ressursene de allerede har. Studentene er snart ferdige med første modul (semester) og det var en glad gjeng som møtte oss på Jelsa i forrige uke. Da dro klassen på bedriftsbesøk til:
Øvregård landhandel og kafé

I Vikedal driver Anita Øvregård en koselig butikk og kafé som er åpen på lørdager og søndager. Hun vil ikke ekspandere, og derfor er det ikke alltid like lett for forbipasserende å få øye på det vesle «åpent»-skiltet ved veien.
Øverste etasje av stabburet på gården er omgjort til kafé, mens underetasjen er butikk og bakeri. Dessuten kan låven bookes til konserter og andre arrangementer.
ØVREGÅRD Landhandel & cafe` - HANEN.no
Gryte kraft
Gården som for kort tid tilbake ikke hadde vei. Denne gården eies og driftes av kreative sjeler som har laget sitt eget kraftverk ved Grytevatnet. Olai Sildelid og familien har også 7000 høns og tilbyr egg av flere slag, og er et godt eksempel på hvordan man kan skape bærekraftige og innovative løsninger for landbruket.

Hebnes vingård

«Fra svin til vin.» Tidligere grisebønder som valgte å skifte bransje og bli vinprodusenter. Ekte-paret som drifter gården delte reisen sin med studentene og gav verdifull innsikt i hvordan de har fått det til.
Hebnes er de eneste vinprodusentene i Rogaland - og de lager utrolig god vin!
Hebnes vingard - Heim
Fuglestein fruktgard

“Eg har så mange idear om kva eg vil gjere med eplene våre. Eg trur aldri me kjem til å gå tom for prosjekter”.
Jon Anders Fuglestein kan skilte med en imponerende frukthage bestående av 16 000 epletrær. Her lærte studentene blant annet hvordan de kan utvide gårdsbruket sitt ved å kombinere epleproduksjon med servering og turisme.
Fuglestein Fruktgard
Erfaringer fra studiet så langt

Etter bedriftsbesøkene samlet alle studentene seg til en semesteravslutning på Jelsa hotell. Vi spurte hva de hadde fått ut av studiet så langt, og tilbakemeldingene var mange og positive. Her er noen av deres egne ord:
«Det beste med studiet er det som foregår i forelesningene, og å få være sammen med de entusiastiske medstudentene som kommer med mange ideer og innspill.»
«Vi får jobbet med ideene våre mer systematisk her enn når vi tenker alene. Ikke bare får vi nye ideer, men vi klarer da også å se hva som faktisk kan fungere.»
«Vi får jo to år sammen, så vi får virkelig tid til å utvikle ideene våre.»
«Det aller beste er å møte likesinnede.»
«Å få være med og forme denne utdanningen har vært utrolig givende.»
Studiet kan tas som enkeltemner eller som helhet
Grønt mangesysleri og entreprenørskap gir deg muligheten til å tenke nytt og utvikle gården din på nye måter. Høres dette ut som noe for deg? Du kan melde deg på enkeltemner til våren, eller søke på studiet som helhet til høsten.
Les mer om hele studiet her. Under følger en oversikt over hvert enkeltemne.
Studentene får innsikt i regnskap, budsjett, eksport, finansiering og sirkulær økonomi. Det fokuseres også på mangfolds- og HMS-ledelse.
Studentene lærer om salg, digitaliseringens innvirkning, reiseliv, merkevarebygging og markedsplaner, samt opplevelsesdesign og vertskapsrollen.
Verdikjeder, foredling, sirkulærøkonomi og ressursutnyttelse på gården står i fokus i tredje semester, samt bruk av bygningstradisjoner og nye energiformer i produksjon og opplevelser.
Siste semester tar for seg bedriftsutvikling, innovasjon og forretningsplanlegging med alt som dette innebærer. Det fokuseres på bærekraftig produksjon og samfunnsnytte.