Grønt mangesysleri – et pilotstudium for fremtidens bønder

Hva har femten kvinner og menn i alderen 19 til 45 år på studiet Grønt mangesysleri og entreprenørskap til felles? Jo, de driver, eller skal snart overta, en gård. 

«Det som er så fint med denne gruppen er at vi ser på hverandre som kompanjonger og vil hverandre vel. Vi vil at alle skal lykkes» (Kristin, student).

Dette innovative pilotstudiet er utviklet for å gi bønder innsikt i de potensielle mulighetene som finnes på deres egen eiendom, og hvordan de kan få mer utbytte av ressursene de allerede har. Studentene er snart ferdige med første modul (semester) og det var en glad gjeng som møtte oss på Jelsa i forrige uke. Da dro klassen på bedriftsbesøk til:


Øvregård landhandel og kafé

Bilde av Elisabeth, som driver Øvregård landhandel - Klikk for stort bilde

 I Vikedal driver Anita Øvregård en koselig butikk og kafé som er åpen på lørdager og søndager. Hun vil ikke ekspandere, og derfor er det ikke alltid like lett for forbipasserende å få øye på det vesle «åpent»-skiltet ved veien. 

Øverste etasje av stabburet på gården er omgjort til kafé, mens underetasjen er butikk og bakeri. Dessuten kan låven bookes til konserter og andre arrangementer.

ØVREGÅRD Landhandel & cafe` - HANEN.no
 

Gryte kraft

Gården som for kort tid tilbake ikke hadde vei. Denne gården eies og driftes av kreative sjeler som har laget sitt eget kraftverk ved Grytevatnet. Olai Sildelid og familien har også 7000 høns og tilbyr egg av flere slag, og er et godt eksempel på hvordan man kan skape bærekraftige og innovative løsninger for landbruket.

Collage fra Gryte kraftverk - Klikk for stort bilde


Hebnes vingård

samling med studenter rundt et bord på vinsmaking - Klikk for stort bilde




 

«Fra svin til vin.» Tidligere grisebønder som valgte å skifte bransje og bli vinprodusenter. Ekte-paret som drifter gården delte reisen sin med studentene og gav verdifull innsikt i hvordan de har fått det til.

Hebnes er de eneste vinprodusentene i Rogaland - og de lager utrolig god vin! 

Hebnes vingard - Heim

 
Fuglestein fruktgard 

Studenter har "forelesning" på en mark på en fruktgård - Klikk for stort bilde

“Eg har så mange idear om kva eg vil gjere med eplene våre. Eg trur aldri me kjem til å gå tom for prosjekter”.

 Jon Anders Fuglestein kan skilte med en imponerende frukthage bestående av 16 000 epletrær. Her lærte studentene blant annet hvordan de kan utvide gårdsbruket sitt ved å kombinere epleproduksjon med servering og turisme.  

Fuglestein Fruktgard
 

Erfaringer fra studiet så langt 

student og lærer spiser bolle på kafe - Klikk for stort bilde

Etter bedriftsbesøkene samlet alle studentene seg til en semesteravslutning på Jelsa hotell. Vi spurte hva de hadde fått ut av studiet så langt, og tilbakemeldingene var mange og positive. Her er noen av deres egne ord: 

«Det beste med studiet er det som foregår i forelesningene, og å få være sammen med de entusiastiske medstudentene som kommer med mange ideer og innspill.» 

«Vi får jobbet med ideene våre mer systematisk her enn når vi tenker alene. Ikke bare får vi nye ideer, men vi klarer da også å se hva som faktisk kan fungere.»

«Vi får jo to år sammen, så vi får virkelig tid til å utvikle ideene våre.» 

«Det aller beste er å møte likesinnede.» 

«Å få være med og forme denne utdanningen har vært utrolig givende.»

Studiet kan tas som enkeltemner eller som helhet 

Grønt mangesysleri og entreprenørskap gir deg muligheten til å tenke nytt og utvikle gården din på nye måter. Høres dette ut som noe for deg? Du kan melde deg på enkeltemner til våren, eller søke på studiet som helhet til høsten. 
 
Les mer om hele studiet her. Under følger en oversikt over hvert enkeltemne. 

Bedriftsøkonomi og ledelse (første semester)

Studentene får innsikt i regnskap, budsjett, eksport, finansiering og sirkulær økonomi. Det fokuseres også på mangfolds- og HMS-ledelse.  

Markedsføring og kommunikasjon (andre semester)

Studentene lærer om salg, digitaliseringens innvirkning, reiseliv, merkevarebygging og markedsplaner, samt opplevelsesdesign og vertskapsrollen. 

Lokal foredling (tredje semester)

Verdikjeder, foredling, sirkulærøkonomi og ressursutnyttelse på gården står i fokus i tredje semester, samt bruk av bygningstradisjoner og nye energiformer i produksjon og opplevelser.

Bedriftsutvikling og entreprenørskap (fjerde semester)

Siste semester tar for seg bedriftsutvikling, innovasjon og forretningsplanlegging med alt som dette innebærer. Det fokuseres på bærekraftig produksjon og samfunnsnytte.