Illustrasjoner av arbeid med veiledning.
Hovedfokuset i utdanning i veiledning er å dyktiggjøre yrkesutøvere i helse- og sosialsektoren til å gi veiledning til brukere, pårørende, elever/lærlinger og medarbeidere.
Mål for utdanningen
Studie i Veiledning har som mål å utdanne yrkesutøvere til:
- høy yrkesetisk forståelse
- gode evner og ferdigheter i kommunikasjon og samhandling med andre
- bred faglig kompetanse
Yrkesutøvere med utdanning i Veiledning skal ha en teoretisk og praktisk forståelse av de viktigste prinsippene og metodene i veiledning. Dette innebærer innsikt i og ferdigheter til å gjennomføre veiledningsoppgaver i praksis overfor brukere, pårørende og elever/lærlinger. Utdanningen skal også dyktiggjøre til kollegaveiledning.
Yrkesutøvere med utdanning i veiledning skal ha analytisk, kritisk og etisk reflektert holdning til egen yrkes utøvelse og til elevens/lærlingens praksis utøvelse. Egen bevisstgjøring av funksjon og rolle står sentralt.
Opptakskrav
Opptakskrav til utdanningen er bestått videregående opplæring fra helse- og oppvekstfag:
- Helsefagarbeider
- Barne- og ungdomsarbeider
- Hjelpepleier
- Omsorgsarbeider
- Helsesekretær
- Tannhelsesekretær
- Fotpleier
- Hudpleier
- Aktivitør
- Ambulansearbeider
- Realkompetanse
I tillegg kan utdanningen være relevant for personer med en annen fagkompetanse, for eksempel personer som arbeider med yrkes- og fagveiledning, og spesielt bedrifter som har ansvar for lærlinger.
Organisering
Studiet er nettbasert. Det vil si at vi har samlinger ca. hver fjerde uke, som kan følges på skolen her i Stavanger eller følges via PC (direkte eller i ettertid). I tillegg er det nettbasert studentaktivitet som innleveringer, fagsamtaler og individuell veiledning. Alle emnene har avsluttende eksamen.
- Emne 1: Etikk, samhandling og kommunikasjon
- Emne 2: Veiledningsmetodikk, kommunikasjons- og relasjonskompetanse
- Emne 3: Gruppeprosesser, samarbeid og konfliktløsningsmodeller
- Emne 4: Etikk, vurdering og veiledning
- Emne 5: Praksis – varighet 10 uker
- Emne 6: Hovedprosjekt
Praksis
Praksis er en obligatorisk del av studietiden og en viktig metode for å oppnå læreplanens målsettinger. Studentens praksis på 10 uker kan tas på ekstern praksisplass eller på egen arbeidsplass innen relevant fagområde.
Studieavgift
Studieavgift vil være på kr 2000,- per skoleår, av dette vil kr 190,- gå til medlemskap i ONF. Totalt kr 4000,- for hele studiet.
Utdanningen er godkjent for lån i lånekassen.
Studieplan
Veiledning studieplan
Påmelding
Du kan søke hvert år fra og med 1. februar til og med 15. april. Etter 15. april kan du fortsatt søke opptak på ledige studieplasser i Samordna opptak fra og med 31. mai kl. 09.00.
Husk å legg ved dokumentasjon på relevant fagbrev eller arbeidserfaring for å bli realkompetansevurdert. Arbeidserfaring må være bekreftelse, attest eller tjenestebevis og må inneholde stillingsstørrelse, stillingstittel, omfang og arbeidsoppgaver.
Søk i samordna opptak
Kontaktinformasjon
Avd. Helse- og oppvekstfag
Kontoret
Epost: HO-fagskole@skole.rogfk.no
Telefon: 51 92 53 00
Jorunn Løge
Avdelingsleder
E-post: jorunn.loge@skole.rogfk.no
Telefon: 926 89 377